JKSSB General Science Questions for Practice.

JKSSB General Science Questions for Practice.

As we all know the JKSSB Question paper for any post contains the General Science section also. so every appearing candidate needs to cover this section very well. we are providing JKSSB General Science Questions for Physics, Chemistry, and Biology.








Many Students Preparing for JKSSB Exam are searching for JKSSB general science questions so they can perform well in the written test of the Jammu and Kashmir Services Selection Board ( JKSSB )

So we have provided 300 General Science Questions for free. If you want to get a General Questions pdf offline then I also provided that option at the bottom.

NOTE: This content is owned by Kashmir jobs, anyone found using our content will face legal DMCA action


In this post, you will get -:

  • 100 Physics Questions and Answers.
  • 100 Chemistry Questions.
  • 100 Biology Questions and Answers.

This General Science questions PDF covers almost all the important topics to be prepared for  Exams like Chemical Compounds, Acids & Bases, Physics Laws, Human Body, Viruses, Diseases, Vitamins, etc.


 

JKSSB Questions on Physics:

If you need PDF material for National level exams then you can have a visit your Mehboob portal

Q1) Blades of a windmill possess, hence they are turned by a fast wind. Ans -: Potential Energy

 

Q2) A dark-skinned man experiences, as compared to a fair-skinned man. Ans -: Less heat & Less cold

 

Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit? Ans -: Switch

 

Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and Do the centigrade scales have the same value?

Ans -: -40°

 

 

Q5) Acceleration acts always in the direction of the. Ans -: Net force

 

Q6) The principle used in working an atom bomb is. Ans -: Nuclear Fission

 

Q7) What is the unit used to measure the depth of the sea? Ans -: Fathom

 

Q8) Astigmatism can be corrected by. Ans -: Cylindrical lenses

 

Q9) Lambert’s Law is related to. Ans -: Illumination

 

Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy? Ans -: Chemical Energy

 

Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20Hz are called. Ans -: Infrasonic

 

Q12) Distance of stars are measured in? Ans -: Light Years

 

Q13) Albert Einstein was awarded the Noble Prize. Ans -: Photoelectric Effect

 

Q14) Electric Motor converts the Electric energy into. Ans -: Electric energy to Mechanical energy

 

Q15) Robert Koch has invented the. Ans -: Electron microscope

 

Q16) Force of attraction between the molecules of different substances called. Ans -: Adhesive Force

 

Q17) Electrons in Good conductors are. Ans -: loosely bound

 

Q18) One barrel of oil = litres. (approximately) Ans -: 159

 

Q19) If a bar magnet is cut lengthwise into 3 parts, what will the total number of poles be? Ans -: 6

 

Q20) If the body is hollow, then its centre of gravity lies? Ans -: Outside the material

 

Q21) If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will  Ans -: Decrease

 

Q22) In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of. Ans -: Total Internal Reflection

 

Q23) In the visible spectrum which colour has the longest wavelength? Ans -: Red

 

Q24) In which medium does sound travels faster? Ans -: Solid

 

Q25) Insects can move on the surface of the water without sinking due to  . Ans -: Surface tension of water

 

Q26) The Laws of Electrolysis were proposed by – Ans -: M Faraday

 

Q27) Light travels in a. Ans -: Straight line

 

Q28) What is used as a cooling agent in most of the world’s commercial nuclear power plants? Ans -: Water

 

Q29) Nature of sound wave is? Ans -: Longitudinal

 

Q30) 1 fermi unit is equal to – Ans -: 10⁻¹⁵m

 

Q31) How many basic S.I. units are there? Ans -: Seven

 

Q32) What is the principle on which a transformer works? Ans -: Mutual Induction

 

Q33) The distance between Earth and Sun is termed as – Ans -: 1 Astronomical unit

 

Q34) Potential energy of your body is minimum when you. Ans -: Lie down on the ground

 

Q35) What is the freezing point (temperature) of Pure water? Ans -: 32 F

 

Q36) What is the unit of measurement of an Angle? Ans -: Radian

 

Q37) Radio waves of constant amplitude can be generated with an. Ans -: Oscillator

 

Q38) Hooke’s law is related to Ans -: Elasticity

 

Q39) Sudden fall in barometer is an indication of. Ans -: Storm

 

Q40) Water moving up straw is an example. Ans -: Capillary Action

 

Q41) The blue colour of the clear sky is due to. Ans -: Dispersion of Light

 

Q42) What is a magnetic field’s direction within a magnet? Ans -: From South to North

 

Q43) The experiment demonstrating the existence of the electromagnetic wave was first conducted by Ans -: Heinrich Hertz

 

Q44) The filament string in an electric bulb is made of which metal? Ans -: Tungsten

 

Q45) Drag is the force exerted by fluids. Ans -: Friction

 

Q46) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of    . Ans -: Pascal’s Law

 

Q47) The image formed by a convex lens in a simple microscope is. Ans -: Virtual & Erect

 

Q48) What kind of mirror is used in motor vehicles near the driver’s seat? Ans -: Convex Mirror

 

Q49)      what are present in the nucleus of an atom. Ans -: Neutrons and protons

 

Q50) The size of the atomic nucleus is of the order of              . Ans -: 10⁻¹⁵ m

 

Q51) From the moon’s surface, Astronauts see a Black Sky. This is because of. Ans -: Absence of Atmosphere on Moon

 

Q52) The specific resistance of a wire varies with its. Ans -: Material

 

Q53) The speed of light will be decreased with the rise in the temperature of the medium. True or False.

Ans -: False. (It remains unchanged)

 

 

Q54) Which is the strongest force in nature? Ans -: Nuclear Force

 

Q55) Which device is used to measure the temperature of the sun? Ans -: Pyrometer

 

Q56) Which phenomenon occurs when light passes from a denser to a rarer medium? Ans -: Total Internal reflection

 

Q57) Which substances do not allow the flow of charge through them? Ans -: Insulators

 

Q58) The value of which quantity remains the same in all systems of units? Ans -: Specific Gravity

 

Q59) What is the speed of sound in air? Ans -: 332m/sec

 

Q60) The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect? Ans -: Piezoelectric Effect

 

Q61) Permanent magnets are made of. Ans -: Steel

 

Q62) During a fog, the visibility is reduced. This is because of which phenomenon? Ans -: Scattering of light

 

Q63) Weightlessness experienced in a spaceship is due to. Ans -: Absence of Gravity

 

Q64) Which device is used to find submerged objects? Ans -: SONAR

 

Q65) What converts the alternating current into direct current? Ans -: Rectifier

 

Q66) Which element is used as a moderator in nuclear reactors? Ans -: Graphite

 

Q67) Which device converts light energy into electric energy? Ans -: Photoelectric cell

 

Q68) The unit of power of lens is called  . Ans -: Dioptre

 

Q69) What is the unit of Radioactivity? Ans -: Curie

 

Q70) An object has to attain the velocity of to escape from earth’s atmosphere? Ans -: 11.2 km/sec

 

Q71) What is the measuring unit of length of light waves? Ans -: Angstrom

 

Q72) A short duration wave is known as – Ans -: Pulse

 

Q73) When did Einstein propose that matter can be converted into energy? Ans -: 1905

 

Q74) What is the SI unit of luminous intensity? Ans -: Candela

 

Q75) What is the unit of magnetic flux? Ans -: Maxwell

 

Q76) What is the unit of specific resistance? Ans -: Ohm-metre

 

Q77) The wavelength of the visible spectrum ranges from. Ans -: 390-700 nanometres

 

Q78) A Washing machine works on the principle of – Ans -: Centrifugation

 

Q79) When a ball is thrown upward, what happens to its Acceleration? Ans -: It Remains Constant

 

Q80) Magnifying glass is made of which type of lens? Ans -: Convex lens

 

 

Q81) What colour will a red glass appear if it is heated in the darkroom? Ans -: Green

 

Q82) What happens to the surface tension of the water when a detergent is added to it? Ans -: Decreases

 

Q83) The value of ‘age (acceleration due to gravity) is maximum at? Ans -: at poles

 

Q84) Which instrument is used to measure altitudes in aircraft? Ans -: Altimeter

 

Q85) Which instrument is used to measure the change in volume of substances? Ans -: Dilatometer

 

Q86) Which instrument is used to measure the depth of the ocean ? Ans -: Fathometer

 

Q87) The power of the electric circuit is measured with a. Ans -: Wattmeter

 

Q88) Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid

?

Ans -: Nephelometer

 

 

Q89) Which is more elastic – Steel or Rubber? Ans -: Steel

 

Q90) Which is the only natural magnet? Ans -: Magnetite

 

Q91) What Principle is used in the designing of ships and submarines? Ans -: Archimedes Principle

 

Q92) Nuclear Fissions are initiated by      . Ans -: Neutrons

 

Q93) The wire in an electric heater is made up of               . Ans -: Nichrome

 

Q94) During Sonography which types of Waves are used? Ans -: Ultrasonic waves

 

Q95) Diode Bulb was discovered by. Ans -: Sir J. S. Fleming

 

Q96) Who gave the first experimental value of G? Ans -: Cavendish

 

Q97) Who had shown that the electric and magnetic waves are equal in a vacuum? Ans -: James Clerk Maxwell

 

Q98) What is the escape velocity of the Moon? Ans -: 2.38 Km/s

 

Q99) Why does a liquid drop tend to assume a spherical shape? Ans -: To minimize surface tension

 

Q100) Resistance of a Conductor is inversely proportional to its. Ans -: Cross-Sectional Area

If you need other study material for upcoming jobs in kashmir then you can visit study material section on kashmirportal

Chemistry

 

Q1) What is used in a nuclear reactor as a moderator. It is also known as Heavy Water? Ans -: Deuterium Oxide (D2O)

 

Q2) Which Metal is in a liquid state at room temperature? Ans -: Gallium

 

Q3)elements are non-metal. Ans -: Electro-negative

 

Q4) What is known as Artificial Silk. Ans -: Rayon

 

Q5) Nitrous Oxide (N2O) is also known as – Ans -: Laughing Gas

 

Q6) Which compound is used to prepare waterproof clothes? Ans -: Calcium hydride

 

Q7) Which Nobel Gas is also known as ‘Stranger Gas’? Ans -: Xenon

 

Q8) Which Acid is known as ‘Oil of Vitriol’? Ans -: Sulphuric acid

 

Q9) For the making of the parachute, which polymeric substance was used? Ans -: Viscose

 

Q10) Acid rain is caused when the air is polluted by Gases. Ans -: Nitrous Oxide & Sulphur dioxide

 

Q11) All noble gases are & Ans -: Colourless and Odourless

 

Q12)what is used as a Water Purifier. Ans -: Alum

 

Q13) Aluminium is extracted from which ore? Ans -: Bauxite

 

Q14) The Process is used to synthesized Ammonia (NH3)? Ans -: Haber’s Process

 

Q15) Which compound/acid is commonly known as Aspirin? Ans -: Acetylsalicylic Acid

 

Q16)the gas used to fill Balloons. Ans -: Helium

 

Q17)what is also known as Baryta Water? Ans -: Barium Hydroxide

 

Q18) Best sources for Vitamin D are – Ans -: Sunlight & Fish liver

 

Q19) Which gas is the chief component of Bio-gas? Ans -: Methane

 

Q20)what is the purest form of Carbon found in Nature. Ans -: Diamond

 

Q21) The Chemical name of ‘Washing Soda’ is – Ans -: Sodium Carbonate

 

Q22) What is the Chemical name of Chromic Acid? Ans -: Chromium trioxide

 

Q23) Chemical name of Picric Acid is – Ans -: Tri Nitro Phenol

 

Q24) In Photography, which chemical is used as a fixer. Ans -: Sodium thiosulphate

 

Q25) What are used to control the chain reaction in a nuclear reactor? Ans -: Cadmium rods

 

Q26) In sunlight, Chloroform is converted into    , a poisonous gas. Ans -: Phosgene

 

Q27) Which Vitamin contains Cobalt? Ans -: Vitamin B12

 

Q28) what is one of the most common preservatives used in the food processing industry? Ans -: Benzoic Acid

 

Q29) Which compounds are responsible for the permanent hardness of water? Ans -: Sulphates and Chlorides of Calcium and Magnesium

 

Q30) The temporary hardness of water is caused of because of which compounds? Ans -: Bicarbonates of Calcium and Magnesium

 

Q31) Copper is extracted from which ore? Ans -: Copper Pyrite

 

Q32) When there is, Dead organisms are transformed into petroleum and natural gas.

Ans -: Absence of air

 

 

Q33) Deuterium is of Hydrogen. Ans -: Isotope

 

Q34) the weight of iron is when it is undergoing the process of ‘rusting’. Ans -: Increases

 

Q35) Efficiency of the catalyst depends on its – Ans -: Molecular State

 

Q36) Eggshell is made up of. Ans -: Calcium Carbonate

 

Q37) Which Vitamins are Fat Soluble? Ans -: A, D, E & K

 

Q38) Which was the First organic compound synthesized in a lab and it was done by whom? Ans -: Urea by Friedrich Wöhler

 

Q39) Fuse wire is made up of. Ans -: Lead and Tin

 

Q40)what is used to coat Galvanised Iron. Ans -: Zinc

 

Q41. Which Gases are used by sea divers for underwater breathing? Ans -: Oxygen & Helium

 

Q42.which gases are helpful for the ripening of raw fruits. Ans -: Ethylene & Acetylene

 

Q43. The element found in an ore is known as Gangue. Ans -: Impurities

 

Q44. Iron is extracted from which ore? Ans -: Hematite

 

Q45. Kerosene is a mixture of     . Ans -: Aliphatic hydrocarbons

 

Q46. Which Element is used for making of the Lead pencil. Ans -: Graphite

 

Q47. The lightest metal is. Ans -: Lithium

 

Q48.       is the main core of Mercury. Ans -: Cinnabar

 

Q49. Which Metal is found in the highest proportion in the earth’s crust? Ans -: Aluminium

 

Q50. Mine explosions are mostly caused by mixing of Air &. Ans -: Methane

 

Q51. What is the compound used in Nail polish remover? Ans -: Acetone

 

Q52. Natural rubber is a polymer derived from. Ans -: Isoprene

 

Q53. The coating on non-stick cookware is off. Ans -: polytetrafluoroethylene (PTFE) – TEFLON

 

Q54. The Nuclear Fusion on the Sun’s surface results in the formation of Atoms. Ans -: Helium

 

Q55. Organic Compounds are only soluble in. Ans -: Non-polar solvents

 

Q56.What is also known as “FOOL’S GOLD”. Ans -: Iron Pyrite

 

Q57. In an Oxidation, process      happens. Ans -: Loss of electrons

 

Q58. Oxides of metals are. Ans -: Alkaline

 

Q59. Ozone is    in nature. Ans -: Diamagnetic

 

Q60. The chemical composition of paper is that of a. Ans -: Cellulose

 

Q61. Paraffin wax is. Ans -: Saturated hydrocarbon

 

Q62. In which type of Rocks is Petroleum (Fossil Fuel) is found? Ans -: Sedimentary Rocks

 

Q63.       is also called White Gold. Ans -: Platinum

 

Q64. Which is the purest form of Iron? Ans -: Wrought Iron

 

Q65. Which Ore is used to extract Radium? Ans -: Pitchblende

 

Q66. Solder is an alloy of. Ans -: Tin and Lead

 

Q67. Which Radioactive Isotope is used in Cancer treatment? Ans -: Cobalt – 60

 

Q68. Which is the element common to all acids. Ans -: Hydrogen

 

Q69.which thing is created by Alloying Iron and Chromium. Ans -: Stainless Steel

 

Q70. The lustre of a metal is due to. Ans -: Presence of free electrons

 

Q71. Which Mineral element is found in chlorophyll? Ans -: Magnesium

 

Q72. The most abundant element in the earth’s crust is – Ans -: Oxygen

 

Q73. The term ‘catalysis’ was coined by . Ans -: Jöns Jakob Berzelius

 

Q74. Which element is the primary reason for radioactivity found in the human body? Ans -: Potassium – 40

 

Q75. Germanium, an ultrapure metal is purified by which method? Ans -: Zone refining

 

Q76. Tooth enamel is made up of.

Ans -: hydroxyapatite, a mineral compound of calcium and phosphate

 

 

Q77. Which gas is filled inside a Tube light? Ans -: Mercury Vapour & Argon

 

Q78.Which is an aqueous solution of Acetic acid. Ans -: Vinegar

 

Q79. Which Vitamins are Water Soluble? Ans -: Vitamin B complex & Vitamin C

 

Q80. Silver turns black (Tarnish) because of its reaction . Ans -: Sulphur

 

Q81. Melting of ice can be prevented with the use of – Ans -: Gelatin

 

Q82. A Bee Sting contains which Acid? Ans -: Methanoic Acid

 

Q83. An Orange contains Acid. Ans -: Citric Acid

 

Q84. Etching of glass is done with the help of      . Ans -: Hydrofluoric acid (HF)

 

Q85. Which acid is used in soft drinks? Ans -: Carbonic acid (H2CO3)

 

Q86. Silver Iodide is used as a ‘seed’ agent for making of – Ans -: Artificial Rain

 

Q87.Which element is used as a catalyst for the synthesis of Sulphuric Acid by Contact Process. Ans -: Platinum (Pt)

 

Q88. Vanaspati Ghee is synthesized with the help of which catalyst? Ans -: Nickle (Ni)

 

Q89. Swelling of bread takes place because of – Ans -: Carbon dioxide

 

Q90. Cigarette lighters contain   Gas. Ans -: Butane

 

Q91. Which gas is used in a fire extinguisher? Ans -: Carbon dioxide

 

Q92.what  is termed as ‘Metal of Future’. Ans -: Titanium

 

Q93. Safety matches are prepared using – Ans -: Red Phosphorous

 

Q94. A Photoelectric cell contains metal. Ans -: Selenium

 

Q95. Zinc Phosphide is used as? Ans -: Rat Poison

 

Q96. Which is the hardest substance found in the human body? Ans -: Tooth Enamel

 

Q97. Ozone is an of Oxygen. Ans -: Allotrope

 

Q98. Which Metal is naturally Anti-Bacterial? Ans -: Copper

 

Q99. Which was the first element to be produced after Big Bang? Ans -: Hydrogen

 

Q100. If you pour a handful of salt into a glass of water, the water level will. Ans -: Go Down

 

JKSSB Biology Questions

 

 

Q1. The alcoholic drink contains. Ans -: Ethyl Alcohol

 

Q2. Glucose is stored in the form of Animals. Ans -: Glycogen

 

Q3. Ascariasis is caused by. Ans -: Round Worm

 

Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) gives immunity. Ans -: Tuberculosis

 

Q5. Blood groups were discovered by – Ans -: Karl Landsteiner

 

Q6. The first successful heart transplant in India was performed by – Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal

 

Q7. The oral polio vaccine was discovered by – Ans -: Jonas Salk

 

Q8. Companion cells are unique too. Ans -: Angiosperms

 

Q9. DNA stands for. Ans -: Deoxyribonucleic Acid

 

Q10. A dog bite can cause rabies. Bite of which other animals can also cause rabies? Ans -: Bat

 

 

 

Q11. Endocrine glands are also known as. Ans -: Ductless Glands

 

Q12. The Small Pox vaccine was discovered by – Ans -: Edward Jenner

 

Q13. Deficiency of iodine leads to. Ans -: Enlargement of Thyroid Gland

 

Q14. The first vaccine produced by biotechnology was used against which virus? Ans -: Hepatitis-B

 

Q15. Turmeric is obtained from a Plant. Ans -: Stem

 

Q16. Genes are made by. Ans -: Polynucleotides

 

Q17. Haematopoiesis occurs in. Ans -: Bone marrow

 

Q18. Leprosy is also known as. Ans -: Hansen’s Disease

 

Q19. A human skull has several bones. Ans -: 22 Bones

 

Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans? Ans -: Lactic Acid

 

Q21. RBC’s count in the blood is increased when a person is having. Ans: Polycythaemia

 

Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body? Ans: Eye Orbit

 

Q23. The red, blue and purple colours seen in plants is because of the pigment. Ans: Anthocyanin

 

Q24. Which part of the human brain controls the Motor skills of the body? Ans: Frontal Lobes

 

Q25. What is the name of the hormone that regulates the amount of glucose in the blood? Ans: Insulin

 

Q26. Name the gas used for making vegetable ghee? Ans: Hydrogen

 

Q27. Which is the largest gland in the human body? Ans: Liver

 

Q28. The smallest functional unit of a kidney is the? Ans: Nephron

 

Q29. James D. Watson, a Nobel Prize-winning scientist is an expert in the field of. Ans: Genetics

 

Q30. Polio is caused by a. Ans: Virus

 

Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always . Ans: Upwards

 

Q32. Saliva helps in the digestion of. Ans: Starch

 

Q33. Which Parent’s chromosome is used for the sex determination test? Ans: Father

 

Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of. Ans: Methane & Carbon dioxide

 

Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called. Ans: Urobilin

 

Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards? Ans: Sulphur dioxide

 

Q37. Vitamin K is required for the synthesis of    . Ans: Prothrombin

 

Q38. Which compound is used in anti-malarial drugs? Ans: Chloroquine

 

Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of? Ans: Fluorine

 

Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called? Ans: Dialysis

 

Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby? Ans: BCG

 

Q42. Food poisoning is caused by. Ans: Clostridium botulinum

 

Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive? Ans: Progesterone

 

Q44. The longest and largest bone in the human body is? Ans: Femur

 

Q45. Which metal is present in haemoglobin? Ans: Iron

 

Q46. What is the total number of chromosomes found in the human gene? Ans: 46

 

Q47. The PH value of human blood is? Ans: 7.40

 

Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called? Ans: Xerophytes

 

Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to. Ans: Chemical energy

 

Q50. Which is the smallest bone in the human body? Ans: Stapes

 

Q51. The study of Trees is called? Ans: Dendrology

 

Q52. Who proposed the Theory of natural selection? Ans: Dendrology

 

Q53. Turpentine oil is obtained from. Ans: Resin from Pines

 

Q54. The uppermost layer of skin is called? Ans: Epidermis

 

Q55. Which is the only element found in Chlorophyll? Ans: Magnesium

 

Q56. What are Bryophytes ? Ans: Amphibious Plants

 

Q57. Which component of the Cell is called its ‘Kitchen’? Ans: Chloroplast

 

Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’? Ans: Chloroplast

 

Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man? Ans: 120mm & 80mm

 

Q60. Dermatology is the study of? Ans: Human Skin

 

Q61. Which chemical is popularly used in Rat poison? Ans: White Phosphorus

 

Q62. What is the Dental formula of man? Ans: 2123/2123

 

Q62. What is the name of the first cloned sheep? Ans: Dolly

 

Q64.what is the normal cholesterol level in human blood. Ans: 180-200 mg/dL

 

Q65. A  is the smallest structural and functional unit of the nervous system. Ans: Neuron

 

Q66. 99% percent of water is lost during transpiration, True or False? Ans: TRUE

 

Q67. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa? Ans: Amylase

 

Q68. Zika virus is carried by mosquitoes. Ans: Aedes

 

Q69. Tomato contains which acid? Ans: Oxalic Acid

 

Q70. Which animal respire without having blood in them? Ans: Oxalic Acid

 

Q71. Which cells acting as phagocytes are present in the liver? Ans: Kupffer cells

 

Q72. Which cell organelles function as the power house of a living cell? Ans: Mitochondria

 

Q73. A bite of a mad dog causes – Ans: Hydrophobia

 

Q74. Which disease is known as ‘silent killer’? Ans: High Blood pressure

 

Q75. Human saliva contains the enzyme known as. Ans: Ptyalin

 

Q76. Which gland disappears during old age? Ans: Thymus

 

Q77. The insect responsible for the spread of Kala-azar is – Ans: Sand Fly

 

Q78.       is known as the strongest natural fibre. Ans: Silk

 

Q79. Which is known as the graveyard of RBC’s? Ans: Spleen

 

Q80. The gland known as the master gland in the human body is the. Ans: Pituitary gland

 

Q81. The process of cell division is known as – Ans: Mitosis

 

Q82. Which part of the Plant body acts as the carrier of food and other substances to all its parts? Ans: Phloem

 

Q83. Which is the sweetest sugar? Ans: Fructose

 

Q84. The hearing function is associated with which part of the Human Brain? Ans: Temporal Lobe

 

Q85. Which major chemical compound is found in human kidney stones? Ans: Calcium oxalate

 

Q86. Which metal is present in Insulin? Ans: Zinc

 

Q87. Thirst, hunger and sleep are controlled by which part of the brain? Ans: Hypothalamus

 

Q88. Alcohol affects which part of the human brain? Ans: Cerebellum

 

Q89. Which part of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting? Ans: Medulla Oblongata

class="style-1">

Q90. Which part of the Human Eye changes it to size based on the amount of Light? Ans: Pupil Whatsapp me for offline pdf for free









jkssb-general-science-questions-kashmirjobs.in
Copyright-free image

You may like these posts